Skal lejligheden eller huset males?

Inden du skal i gang med at male din bolig, har du sikkert gjort dig en masse overvejelse, om hvilken farve der skal males med og i hvilke rum. Men har du også forberedt det praktiske?
Vi tænker som regel kun på det færdige resultat, når vi skal bestemme os i malerforretningen, for hvilke varer vi skal huske at købe i forbindelse med malerarbejdet. Men vi bliver som regel overrasket over, hvor mange ting der går til, når først malerprojektet går i gang.

Forbered malerarbejdet

Har du husket at rengøre lofter og vægge, støvsuget dem for spindelvæv og tørt dem efter med en fugtig klud? Rigtig mange springer over hvor gærdet er lavest – og det er ærgerligt! Specielt hvis du skal male efter en ryger, for så kan du få lov at gøre om igen. Vask med grundrens for at fjerne sodskader eller snavs fra rygningen.
Derefter skal døre-, og vindueskamme, lister og loftkanter dækkes ind med malertape. Et værre møgarbejde for at sige det mildt. For bagefter at lægge plastik på gulvet, så det ikke bliver ødelagt af malingen, der ryger fra væggene, når man maler.
Hvis du allerede på nuværende tidsspunkt, tænker at denne opgave er uoverkommelig for dig, så kan du altid ty til en billig maler i København, eller fortsætte med at læse, hvad du skal gøre som det næste 🙂
Har du haft hyller, reoler, malerier eller andet på væggene, der er blevet sat op med skruer eller søm, så skal disse fjernes og hullerne fuges og spartles, så de bliver glatte og jævne. Når spartelmassen er blevet tør, kan du slibe med sandpapir, hvis massen er røget ved siden af hullet.

Nu skal du i gang med at male

Start med at pletmale misfarvninger og de steder hvor der er blevet spartlet. Mal derefter med den mættede rulle, så tæt på kanterne som muligt men uden at ramme afdækningstapen. Kom i stedet helt tæt på med en pensel.
Undgå synlige overgange ved først at male på kryds og tværs, for bagefter at male op og ned i lodrette baner. Hav gerne den fugtige klud klar, så du hurtigt kan tørre af, hvis du pletter undervejs.
Væggene skal minimum males to gange! Overhold tørretiden og vent 3-4 timer før du maler anden gang. Snyder du og vælger at male anden gang før væggen er tør, så risikerer du at første lag ryger af, og så kan du starte forfra igen.
Når malingen af ved at være tør efter anden omgang, så kan du begynde at fjerne afdækningstapen.
TIP: Fjern gerne tapen mens malingen er lidt våd, så tapen ikke hænger fast med malingen, og bliver trukket af når det fjernes.
Er du kommet igennem hele denne artikel, og ønsker du stadig selv at stå for malerarbejdes selv, så kan altid spørge www.frservice.dk til råds, da de er en multivirksomhed, og specialiseret i maler-, have-, & gulvarbejde.

Udgivet i Håndværker